A Vitamini Faydaları 2024

Pin

A Vitamininin Faydaları

A vitamini, vücudumuz için çok önemli bir vitamindir. Birçok önemli işlevi vardır ve eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

A.Vitamini, Göz hastalıklarını ve gözün görmemesini engeller. Bağışıklık sitemini güçlendirerek cilt hatalarını engeller. Bunun dışında sindirim sisteminde meydana gelen ülserleri tedavi eder, soğuk algınlığına ve böbreklerde mesanede, akciğerde ve mukus zarlarında iltihaplanmaya karşı direnç sağlar.  Vitamin eksikliğinde gece körlükleri ve benzer hastalıklar ortaya çıkar.

Dokuların bakım onarım ve hücre dengesinin yenilenmesi ve gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet yapan hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korumada önemli bir vitamindir.

İçerdiği Besinler; Peynir, Süt, Yoğurt, Yumurta, Karaciğer Ürünleri, Yağlı Balıklar, Havyar, Sarı, Kırmızı, ve yeşil sebzeler(ıspanak,brokoli,lahaba,pazı,kırmızı biber,domates,havuç,şalgam,tatlı patates,bal kabağı vb) sarı meyveler (mango,greyfurt,kavun,kayısı)

A vitamini eksikliği neden olur?
  • Uzun süre boyunca a.vitamini içeren besinlerden tüketmemek,
  • Bağırsak veya pankreas ameliyatı,
  • Karaciğer bozuklukları (a.vitamininin çoğu karaciğerde depolanır),
  • Bağırsakların yağ emilimini ve dolayısıyla A.vitamini emilimini bozan hastalıklar (Çölyak hastalığı, kronik ishal, safra kanallarının tıkanması, bazı pankreas bozuklukları, kistik fibrozis vb.),
  • Uzun süredir yaşanan şiddetli protein ve kalori eksikliği A.vitamini eksikliğine neden olabilir.
A vitamini eksikliği belirtileri

A.vitamini eksikliği çok sık görülmemekle birlikte, eksikliğinde derinin pullanması, akne gibi cilt sorunları, iskelet gelişiminin duraklamasını içeren büyüme eksikliği, kornea ile ilgili sorunlar ve körlük görülebilir. Ayrıca A.vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi ve vücut direnci azaldığından, vücut enfeksiyona daha açık hale gelir ve daha kolay hastalanır.

Öneri : Diğer Bir Konumuz Olan Meyvenin Faydaları Sayfasını Buradan Görebilirsiniz.

Yorum yapın